Världssjöfartens Dag

1S-vsfd470_210Torsdagen den 25 september 2014 ägde höstens traditionsenliga firande av Världssjöfartens Dag rum – i år med fokus på regelutveckling och den säkra och hållbara sjöfarten.

 

 2014 års Världssjöfartens Dag med tema: Säker och hållbar sjöfart – hur fungerar och utvecklas regelverken?

2014 års Världssjöfartens Dag var en dag med fokus på sjösäkerhet och regelutveckling. 190 personer samlades för att fira Världssjöfartens Dag i Göteborg. Det var ett tvärsnitt av representanter från det maritima klustret med alltifrån studenter från Chalmers och Högskolecentrum Bohuslän till rederier, teknikleverantörer, hamnar, akademi, myndigheter och departementet. Det svenska temat var Hållbar och säker sjöfart och det engelska Effective implementation of regulations. Dagen handlade om FN-organets IMOs arbete, ratificering av konventioner, om hemtagning av konventioner och införandet i svensk lag och om hur vi vill se en effektiv och modern lagstiftning.

Alla 190 deltagare deltog på olika sätt under dagen. Talare talade, paneldeltagare diskuterade och åhörarna engagerades i runda-bords-diskussioner. Den stora salen i Folkets Hus i Göteborg vibrerade av energi när 23 bord diskuterade utveckling av sjösäkerhetsarbetet och regelutvecklingen.

1a40930vsfd

Tre av Världssjöfartens Dags talare fick också testa på ett nytt PowerPoint-format – Pecha Kucha-formatet, där presentationen innehåller 20 bilder som vardera visas exakt 20 sekunder. Pecha Kucha ställer extra krav på talarna att sammanfatta sig på ett kort och tydligt sätt. Våra talare Anna Petersson och Erik Eklund från Transportstyrelsen och Per Håvik från Näringsdepartementet klarade uppgiften med den äran.

Under Världssjöfartens Dag talade även professor Olle Rutgersson. Han lyfte fram att det i år är 20 år efter Estonias förlisning och redogjorde för sina synpunkter kring vad som gjorts och vad som återstår att göra. Dagen avslutades med att Johan Franson, tidigare sjösäkerhetsdirektör och tungviktare inom IMO, reflekterade över dagen.

Efter prisutdelningar – Stiftelsen för unga kreativa krafter inom svensk sjöfart belönade David Kristensson, vd på Northern Offshore Services och WISTA Sweden gav sitt ledarskapspris till Jonas Hansson VD och Styrelseordförande, Oresund Heavy Industries. Sjöräddningssällskapets tack till tre fartyg (Stena Paris, Aniara från Wallenius och Stena Antarctica) som alla bidragit med exceptionella räddningsinsatser – avslutades dagen med en middag.

1a40930-2
Prisutdelningar

Program för Världssjöfartens Dag 2014
Se fullständigt program för 2014 här.   #WMD14

3VA_E_VfsdPr_0908

 

 

 

 

 

 

 

 

Dokumentation
Dokumentation i form av presentationer finns tillgängliga i vår Kunskapsbank under fliken dokumentation.

3VA-E-INL-d

 

 

© Copyright 2008-2018. Maritimt Forum, Sweden. All rights reserved.
Dela gärna textmaterial från våra webbsidor men glöm inte att alltid ange källan.
 

Dela med dig: