Almedalsveckan 2016

Den Maritima Mötesplatsen i Visby 2016

Joachim Glassell sammanfattar den Maritima Mötesplatsen under Almedalsveckan 2016 i Visby:

a-6816-01-150pxDet var fullt av aktivitet på den Maritima Mötesplatsen under årets Almedalsvecka. Politiker, näringslivsföreträdare, forskare och tjänstemän från myndighetsvärlden stod på scenen i seminarietältet eller umgicks över kaffe en kopp kaffe, antingen inne i tältet eller ute i solskenet i trädgården. Så när vi kan blicka tillbaka på årets Almedalsvecka var den Maritima Mötesplatsen ännu en succé med god uppslutning på seminarierna och så även till det maritima minglet.

Totalt arrangerades 18 seminarier under fyra dagar med inbjudna talare från Sjöfartsforums medlemmar och externa aktörer. Den maritima näringen representerades på bredden med allt från sjöfart till energisektorn. Det blev därför en bred spännvidd i perspektiv. Som alltid i sådana här sammanhang kom väl inridna käpphästar till heder igen jämte nya tankar och infallsvinklar.

Almedalsveckan betraktas rent allmänt främst som ett opinionsbildande evenemang. Men det som slog mig är hur god uppslutningen var från Sjöfartsforums medlemmar. För mig var det roligt att konstatera att Almedalsveckan utöver att vara en möjlighet att göra vår röst hörd även är en mycket bra mötesplats där människor inom klustret kan mötas.

Det märks att våra politiker är intresserade av företagen inom det maritima klustret och vilken vardag de möter med allt från skatter och avgifter till regelkrångel. De är pålästa och känner till att klustret bedrivit ett strategiarbete som regeringen tagit till sig och arbetat vidare med. Uppslutningen från myndigheter med bäring på det maritima området är också god. Det är glädjande att den Maritima Mötesplatsen är så väl etablerad som en plats där politik och förvaltning kan knyta kontakter inom näringen.

Helt klart har klustret fått in foten i dörrspringan och etablerat sig som en aktör värd uppmärksamhet. Men i det ligger också stegrade förväntningar. Nu vilar ett ansvar på oss att utveckla budskapen till nästa år för att vara fortsatt relevanta för politikerna.

Vi som anordnade den Maritima Mötesplatsen vill rikta ett stort tack till Gotlandsbolaget för att vi fick vara i trädgården. Vi vill också rikta ett stor tack sponsorerna som gjorde årets Almedalssatsning möjlig.

Hälsningar
Joachim Glassell

Bilder och bildspel från den Maritima Mötesplatsen
Bilder från den Maritima Mötesplatsen >>
Bildspel från den Maritima Mötesplatsen >>
(Foto: Leena Tegevi, Skärgårdsredarna för Maritim Mötesplats, 2016 respektive Sjöfartsforum. Bildspel: Leena Tegevi, Skärgårdsredarna)

Presentationer från seminariedagarna >> (finns även i kunskapsbanken)
Se programmet här >>

 

© Copyright 2008-2018. Maritimt Forum, Sweden. All rights reserved.
Dela gärna textmaterial från våra webbsidor men glöm inte att alltid ange källan.

Dela med dig: