Almedalsveckan 2017

Maritim Mötesplats – årets program!

Den 3 – a-7815-06_1806 juli 2017 under Almedalsveckan arrangerades Maritim Mötesplats med seminarier och maritima mingel. Platsen var Gotlandsbolagets trädgård på Hamngatan 1 i Visby.

Maritimt Forum (tidigare Sjöfartsforum), Skärgårdsredarna, Föreningen Svensk Sjöfart, Lighthouse, Sveriges Skeppsmäklareförening, Svenskt Marintekniskt Forum (SMTF) samt Sveriges Hamnar arrangerade den Maritima Mötesplatsen och ansvarade även för fyra gemensamma lunchseminarier under huvudtemat konkurrenskraftiga maritima näringar. Varje seminarium hade ett särskilt dagstema. På mötesplatsen arrangerades även seminarier av andra maritima aktörer. På mötesplatsen hölls också två maritima mingel med gästtalare. (Klicka på bilden för en större bild)

a-7815-jg-180Maritimt Forums vd Joachim Glassell sammanfattar årets Maritima Mötesplats:

Lyckad Maritim Mötesplats under Almedalsveckan!
Den Maritima Mötesplatsen under årets Almedalsvecka blev mycket lyckad med god stämning, mestadels gott väder och mycket publik. Tre statsråd, riksdagsledamöter, statssekreterare, generaldirektörer, kommunalråd bland många andra visar att den maritima mötesplatsen är en etablerad och viktig mötesplats i Almedalen för den maritima näringen.

Den Maritima Mötesplatsen bjöd i år på ett rikt smörgårdsbord med bred spännvidd av frågor som rör den maritima näringen. Publiken fick ta del av allt från godstransporter till livsmedelsproduktion. Dagarna fylldes av en blandning av traditionella seminarier, filmvisning och ett miljö-battle. Även i år arrangerades lunchseminarier och årets huvudtema för dem var konkurrenskraftiga maritima näringar.

Arrangörer för både lunchseminarierna och den Maritima Mötesplatsen var Maritimt Forum (tidigare Sjöfartsforum), Skärgårdsredarna, Föreningen Svensk Sjöfart, Lighthouse, Sveriges Skeppsmäklareförening, Svenskt Marintekniskt Forum samt Sveriges Hamnar. Lunchseminarierna och några andra seminarier filmades och kan i efterhand ses av de som önskar.

Årets hetaste fråga blev hamnkonflikten i Göteborg som diskuterades i ett seminarium som drog storpublik och gav ett fullsatt tält. Sjöfarten kom även att diskuteras utifrån regionalt perspektiv. Näringslivet och kommunerna runt Vänern pekade bland annat på att slussarna i Trollhättan behövs för att Vänern med omnejd ska kunna utvecklas medan Stockholms Handelskammare ställde politiker mot väggen kring hur sjöfarten kan bidra till att utveckla Stockholms stad.

I år fanns igen ett extra tält på plats i trädgården, Lilla mötesplatsen som vi kallar det lilla tältet, var mycket uppskattat. En plats där det gick att sitta ner och prata, läsa broschyrmaterial och ta en kopp kaffe. Nytt för i år var en tävling med maritima frågor som löpte under veckan där första pris var en övernattning på en av Sjöfartsverkets isbrytare i Luleå.

Två maritima mingel hölls och var precis som tidigare år både välbesökta och uppskattade. Årets gästtalare var båda ministrar – jätteroligt! Ylva Johansson (s) som är arbetsmarknadsminister talade under rubriken ”Nu bringar vi ordning och reda på svensk arbetsmarknad!” och om situationen i Göteborg under måndagens mingel. Även infrastrukturminister Anna Johansson (s) berörde denna konflikt under sitt mingelanförande vid onsdagens mingel där hon talade om hållbara transporter.

Vi som anordnade årets Maritima Mötesplats vill rikta ett stort tack till Gotlandsbolaget för att vi fick vara i trädgården och även ett stort tack till sponsorerna som gjorde årets Almedalssatsning möjlig. Vi vill även tacka alla seminariearrangörer, talare och inte minst alla besökare under de fyra dagarna!

Vi ser fram emot att ses under nästa års Almedalsvecka – då det också är valår!

Joachim Glassell

Dokumentation från Maritim Mötesplats, Almedalsveckan 2017
>> Se filmer från den Maritima Mötesplatsen (Filmkälla: Lighthouse)
>> Se bildspel från den Maritima mötesplatsen (Källa; Leena Tegevi)
>> Se bilder från den Maritima Mötesplatsen (Foto: Leena Tegevi respektive Maritimt Forum)
>> Se program-pdf

Årets sponsorer >>

1-s-b-mm-7407

 

© Copyright 2008-2018. Maritimt Forum, Sweden. All rights reserved.
Dela gärna textmaterial från våra webbsidor men glöm inte att alltid ange källan.

Dela med dig: