Braheborg560x250

Dop i Gränna – ny Visingsöfärja

Grattis Färjerederiet! Fredagen den 17 januari döptes Braheborg i Gränna – Trafikverket Färjerederiets nya färja skräddarsydd för Visingsötrafiken. Braheborg lastar 34 bilar och 397 passagerare. I samband med dopceremonin var det ”öppet hus” ombord och över 2 000 intresserade Gränna- och Visingsöbor samt specialinbjudna kom och tittade.

Färjan är byggd i 42 sektoner av det finska varvet Uudenkaupungin Työvene Oy. Styrhytten kommer från Finland och övriga delar från ett varv i Riga. De skeppades via Västerviks hamn med lastbil till dockan i Huskvarna där de sattes ihop. Byggtiden var 16 månader, men i manår blev byggtiden 150, hälften av dessa i Huskvarna.

dopBraheborg är en frigående färja, 58 meter lång och 14 m bred. Hon har som första vägfärja ett bogvisir. Vädret kan vara hårt på Vättern, som också är klassad som ett fartområde D. Trafikverket Färjerederiet driver trafiken på uppdrag av Jönköpings kommun. Färjerederiet är Sveriges största rederi med 68 fartyg, 41 färjeleder, 21 miljoner persontransporter och 12 miljoner fordonstransporter per år.

Gudmor var Ann-Mari Nilsson, kommunalråd i Jönköping.

Med nya Braheborg har överfarten till Visingsö blivit smidigare och passagerarutrymmena större och bättre. Projektet har även omfattat två färjelägen, fördjupning i hamnarna, ny vågbrytare i Gränna och också ett förbättrat terminalområde där.

Braheborg har många år framför sig i Vättern. Hon är byggd för Vättern och kommer inte heller därifrån.

 

Dela med dig: